Fondacija “Ljiljan” Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike uručila 150 stipendija

Fondacija „Ljiljan“ Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Ameirke je uručila 150 stipendija studentima širom Bosne i Hercegovine. Nakon što je zatvoren konkurs za prijave studenata krajem decembra mjeseca 2020. godine, odbor Fondacije je intenzivno pristupio odabiru kandidata kojih je bilo preko 220. Ovogodišnji izazov za Fondaciju je svakako bila sama dodjela stiependija, koja je otežana pandemijom. Zbog sigurnosnih razloga, Fondacija nije mogla organizirati podjelu na jednom mjestu uz preko 150 prisutnih osoba te se razgovaralo o sigurnom i efikasnom načinu dodjele. Stoga, odlučeno je da se Fondacija obrati muftilucima u BiH kako bi putem njih bile uručene stipendije. Zahvaljujući spremnosti svih muftija u BiH da nam pomognu da na bezbijedan način uručimo potrebne stipnedije, krenuli smo u realizaciju projekta.

Muftija IZBSA Sabahudin ef. Ćeman je krajem januara boravio u domovini te je tom prilikom posjetio sve muftije i uručio potrebna sredstva za stipendije kako bi se izvršila podjela. Muftiluci u BiH su shodno svojim mogućnostima organizirali podjele (u manjim grupama, višesatnim terminima ili po mogućnosti dolaska studenata) što je uveliko olakšalo Fondaciji samu podjelu a u isto vrijeme omogućeno je i studentima da shodno svojim obavezama podignu stipendije kada im odgovara. Muftija Sabahudin ef. Ćeman koristi priliku da se u ime Fondacije „Ljiljan“ i u svoje lično ime još jednom zahvali svim muftijama na prostoru Bosne i Hercegovine, Enes ef. Ljevakoviću, Nusretu ef. Abdibegoviću, Mehmedu ef. Kudiću, Remiziji ef. Pitiću, Salemu ef. Dedoviću, Ahmedu ef. Adiloviću, Vahidu ef. Fazloviću i Mevludinu ef. Dizdareviću, te njihovim saradnicima na toplom prijemu i saradnji u realizaciji ovog, za sve nas, značajnog projekta.

Fondacija „Ljiljan“ je ukupno uručila 150 stipendija u domovini u iznosu od $500.00 (protuvrijednost u KM) te jednu stipendiju u iznosu od $1,000.00 u Americi, što ukupno iznosi $76,000.00. Našim donatorima, Medžlisima koji su iz budžeta odvojili sredstva, džematima koji su velikodušno donirali sredstva, pojedinačnim donatorima i svim dobrim ljudima koji su se uključili u ovaj projekat, u ime Fondacije i Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike se iskreno zahvaljujemo, uz dovu Allahu dž.š. da svima višestruko namiri iz svoje riznice.

Fondacija „Ljiljan“ će ako Bog da nastaviti sa projektom stipendiranja studenata u domovini i Americi te se nadamo, kao i do sada,  podršci svih naših institucija, donatora i dobrih ljudi koji prepoznaju važnost ulaganja u znanje.